Профил

SEO оптимизация на сайт - как малкия бизнес може да стане голям

Онлайн присъствието в наши дни е задължително, ако искаме нашия бизнес да бъде успешен. Чрез оптимизацията на сайт можем да привлечем повече клиенти на достъпни цени.

В ерата на високите технологии фирмените уеб сайтове и магазини се превърнаха от луксозен актив за бизнеса, в един от основните канали за привличане на нови клиенти. Вече почти всяко домакинство разполага с поне един лаптоп/компютър и достъп до интернет, а процентът на хората, които разполагат с мобилно устройство се увеличава с всяка изминала година. По последни данни над 70% от населението в България има достъп до онлайн пространството и реално там търси продукти или услуги, с които да задоволи своите нарастващи нужди.

Всеки управител на бизнес се стреми към увеличаване на продажбите, но малко от тях се възползват пълноценно от един от най мощните онлайн канали за привличане на повече клиенти – търсачката Google. За съжаление повечето ръководители подценяват ползите от оптимизацията на фирмения сайт или магазин, като основната причина за това е липсата на достатъчна информация.

Като най-популярен метод за популяризиране на бизнес, бранд, продукт или услуга си остава рекламата – без значение дали става въпрос за онлайн или офлайн (тв, радио, печатна). Основният проблем при офлайн рекламата е липсата на възможност за точно измерване на резултатите, но все пак това не е пречка за инвестиране на огромни суми за използването на тази форма на маркетингова комуникация. При рекламирането онлайн е много по-лесно да се видят резултатите от кампанията, като за целта се използват инструменти като Google Analytics.

Какво е SEO оптимизация

Повечето ръководители на компания не са наясно, че има и друг, много по-ефективен от рекламата канал за привличане на потенциални клиенти към фирмения сайт. Търсачката Google определя авторитета на даден сайт или страница чрез сложен алгоритъм, базиран на повече от 200 фактора. Класирането по различни ключови думи не е на случаен принцип, а се определя именно от споменатия алгоритъм.

Често срещано неразбиране сред управителите или дори „маркетингови специалисти" е, че SEO оптимизацията представлява плащане за реклама в Google Adwords за получаване на определен брой посещения по различни ключови думи. Разбира се, това твърдение произтича от липсата на достатъчно познания, и най-вече заради наложената в съзнанието им връзка реклама-трафик.

Оптимизацията на сайт, позната още като SEO оптимизация, е процес по подобряване на множество елементи от даден сайт и изграждане на авторитет в онлайн пространството, целящ подобряване позициите на всички страници по различни ключови фрази и словосъчетания. Най-общо този процес може да бъде разделен на две части – вътрешно и външно оптимизиране.

  • Вътрешна оптимизация на сайт – включва технически подобрения (скорост на зареждане, адаптивен дизайн за мобилни устройства, структура, код и др.) и т.н. onpage оптимизация (подобрения в елементите от дадена страница като заглавия, изображения, оптимизиране на текст, вътрешни линкове и др.).
  • Външно SEO – включва изграждане на връзки от тематично свързани сайтове, популяризиране на сайта чрез споменавания на бранд и социални сигнали

Процесът по оптимизация на сайт е дълъг и трудоемък процес, но резултатите със сигурност си струват усилията. Най-важното е да попаднете на коректна и надеждна SEO агенция, която е наясно с последните тенденции и промени в алгоритъма на търсачките, за да подобри цялостното състояние и авторитет на вашия сайт, с цел класиране на водещи позиции по различни ключови думи.

Предимства на SEO спрямо рекламата

За успешно онлайн присъствие е важно да бъдат използвани разнообразни канали за привличане на потребители към вашия сайт. Това означава, че рекламата не следва да бъде изместена от инвестиции в SEO. Според SEO Interactive, органичният трафик (този от Google) има няколко основни предимства пред платения (от реклами):

  • Безплатен (не плащате на Google за всяко посещение) – разбира се, тук трябва да се имат предвид разходите за оптимизация
  • Създаване на авторитет – потребителите имат доверие на търсачката и приемат по-сериозно сайтове, които се класират на първа страница по търсената от тях ключва фраза. Всеки може да плаща за реклама, но за да се класира един сайт на водещи позиции, е нужно нещо повече – доверие от страна на Google.
  • По-висока конверсия – процентът потребители, които са попаднали на сайта през търсачката и предприемат действие (например покупка или изпращане на запитване за услуга) е по-висок от същия процент при трафика от рекламни кампании. Това означава по-висока възвръщаемост на вложените средства за привличане на трафик

Създаването на конкурентни предимства е важно за развитието на всеки бизнес, особено за малките и средни фирми. Стабилното онлайн присъствие е точно такова предимство и предприемчивите управители вече са поели в тази посока. Съществуват много примери за малки компании, които са се разраснали именно благодарение на подобряване позициите на техния сайт в Google. Ако искате и вашата фирма да стане още по-успешна, не губете време – потърсете надеждна SEO агенция, която да се погрижи вашия сайт да не остане незабелязан!

 

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на seointeractive

Категории · Архив

рекламирай тук